2011. november 23., szerda

Fogyókúrás tanácsok


   

   Az emberiség java részét nap mint nap foglalkoztatja saját külseje, ideális súlyának megszerzése, majd megőrzése, valamint a fittség kérdése. Azon módszerek ismerete, melyekkel ezek a célok viszonylag kevés fáradozással elérhetők szintén fontos tényezők az életben.
   Előfordulhat azonban – már kora reggel – egyetlen pillantás a mérlegre vagy a tükörbe, és tönkremegy a teljes nap. Ez az állandó elégedetlenség, az álomsúly utáni vágy sokszor teheti rémálommá életünket. Sokszor még azon is elgondolkodunk: lehet, hogy a fogyókúra kövérít?
   Persze a diéta sem mentes a hátrányoktól, és miután az egészségünk a tét, jobb ha óvatosan fogunk hozzá, vagyis nem szabad visszaélni vele, mert zavarokat okozhat az anyagcserében, felboríthatja a szervezet hormonháztartását. A megfelelő kalóriamennyiség – életviteltől függően – minimum 1500 kcal, aki ez alá csökkenti napi fogyasztását, számolhat vitamin és ásványi anyag hiánnyal, tehát az erőszakos fogyás nem biztosíthatja az elegendő tápanyag bevitelt. Jó alakhoz, remek közérzethez leginkább teljes értékű, természetes táplálkozással, aktív életmóddal juthatunk el. Ami manapság divatos, még nem feltétlenül hasznos is, gyakran egyoldalú táplálkozási szokásokhoz vezetnek. A siker a tudatosságban, az akaraterőben, életünk némely elemeinek gyökeres átalakításában, mozgási és evési kultúránk drasztikus megváltoztatásában keresendő.
   Az utóbbi évtizedekben valóságos hadjárat indult az elhízás ellen. Persze nem érdemes spártai harcot vívni, még kevésbé valamiféle frusztráló diétába fogni, mert ezek legtöbb esetben inkább ártanak, mintsem használnának. Az uniformizált fogyókúra helyett javasolható az egyénre szabott étrend, benne a rostban gazdag, kevesebb energiát szolgáltató élelmiszerek fogyasztása, mellette pedig egy fitnesz-tréning.
   Az igazi önértékelés hiányában külső segítség vehető igénybe. A személyes kontaktus lényege az étvágyszabályozás optimalizálása, a helyes szénhidrát, fehérje és zsír bevitel. A diétában alapvető az étvágy-jóllakottság érzetének megnyugtató irányítása, amely különböző programok összeállításával érhető el, amit semmiesetre sem szabad megváltoztatni, önkontroll alatt kell tartani magunkat. A tudatos étkezés mellett a mozgás öröme is azon életfelfogás része, mely jót tesz egészségnek, a közérzetnek.
   A nagy mennyiségű cukor, az édességek mértéktelen fogyasztása az egyéb káros hatásaik mellett rendkívüli éhségérzettel párosulnak, melyre sokszor újabb cukorbombákkal reagálunk, ami egy végzetes körforgást indukál a szervezetben. Ezért iktassunk többszöri – öt-hat –, ám mindenképpen szerény mennyiségű étkezéseket a napi penzumba, mely ritmus előbb-utóbb szokássá válik, ezáltal könnyebbnek tűnik majd a diéta betartása. Figyelembe kell venni, hogy a fogyókúra csak hosszú távon kecsegtet sikerrel.
   Érdemes ragaszkodni a diéta eredeti jelentéséhez, az egészséges, rendezett életmódhoz, mely biztosítja mindenki számára a saját magával való teljes megelégedést, ezáltal az élet szeretetét.