2010. december 12., vasárnap

Gabonakörök

 

A gabonatáblákon a semmiből megjelenő köralakzatokat ma is épp oly titkok övezik, mint jó 300 éve, amikor elsőként fedeztek fel ilyet Angliában. 
Előfordultak már spirális alakban, egyesével, párban, ötös csoportokban, gyűrűsen, sőt geometriai alakzatokkal ötvözve összetett formákban is. Az utóbbi időben a motívumok kezdenek egyre művészibbé, bonyolultabbá válni, a fokozatos előrelépés szemmel látható, nemrégiben feltűntek már komoly térhatású ábrák is. Ez a fejlődés az egyetlen gyenge láncszeme azon elképzelésnek, miszerint a körök csakis természetes úton jöhettek létre. Valami megegyezik az összes esetben, éspedig az, hogy a növények soha nem törnek el, mintha álomra hajtanák a fejüket. A szárak centrifugálisan a talajra préselődnek, a kalászok épségben maradnak, és továbbfejlődnek.
Némely alakzatról már bebizonyosodott, csupán csínytevés, rossz tréfa szüleménye volt. Sok kör precíz, már-már művészi mintázatán elmerengve, nehéz elképzelni, miként alkothatták azt emberkezek pár óra leforgása alatt, és miért vesződtek vele annyian a nyári kurta éjszakai sötétségben? Ráadásul, néha egyazon éjjelen több is létre jön egymástól függetlenül. Rengeteg a komoly mérések által alátámasztott racionális, és érzelmektől túlfűtött, fantázia szabta határt elérő kétes verzió született az alakzatok létrejöttének indoklására. Az egészben mégis talán az a leghihetetlenebb, hogy eleddig még egyetlen egy gabonakör keletkezését sem látta senki, pedig sok helyütt éveken át tartottak fenn éjszakai őrséget, mégsem akadt szemtanú soha, sehol a történésekre!
A körök közepén a mágneses mérőműszerek és egyéb elektronikus szerkezetek viselkedése meghazudtolja az általunk ismert fizikai törvényeket, mintha valamiféle azonosítatlan energiaörvény uralná a helyet, és az nyomná a földre a szárakat. A magnetofonok összevissza járnak, a körön belül készített fényképeken sajátos torzulás látszik, a telefonokban megszűnik a térerő, stb.
Az újabb gabonakör-elméletekben egyre inkább kibontakozóban van valamiféle ismeretlen típusú, nagy intenzitású, talán mikrohullámú energiamező létezése, mely a feltételezett földenergiával együtt ma még semmilyen, általunk ismert földi törvényszerűséggel nem magyarázható. Gömbvillám vagy valami hasonló jelenség szintén elképzelhető, mint lehetséges ok. Több, igen látványos filmfelvételen is jól kivehetőek a gabonatáblák felett ide-oda cikázó fénylő korongok, melyek helyén aztán meglepő módon másnap kialakulnak az alakzatok.
Vajon véletlen-e, hogy csak sötétben keletkeznek alakzatok, véletlen-e, hogy soha nem törnek el a gabonaszárak, véletlen-e, hogy a körön belül az elektronikus szerkezetek rendre megbolondulnak, véletlen-e, hogy mindmáig nincsenek hiteles szemtanúk az ügyben? Mindezek pusztán kíváncsi kérdések, a rájuk adott bárminemű feleletek csakis találgatások lehetnek, az igazi felfedezés, a nagy szenzáció még várat magára. Egy biztos, gabonakör nem keletkezik magától!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése