2009. február 26., csütörtök

Málta legnépszerűbb helyei


Sliema, Málta első számú turistaközpontja és nyaralónegyede. Valletta közelsége – sűrű hajójárat köti össze vele – több kilométeres fasorral övezett tengerparti sétánya, remek klímája, éttermei, kávézói, a bárok, üzletek, szórakozóhelyek elégítik ki a pihenni, nyaralni vágyók legbizarrabb igényeit is. A szomszédos St. Julian's településsel gyakorlatilag teljesen egybeépült. Neve valószínűleg az arab saalem (béke) szóból származik. Sziklás tengerpartja miatt a fürdés a különböző kategóriájú szállodák édesvizű medencéiben kifogástalanul megoldható. A The Strand sétány a Sliema-öböl partján fekszik - ahol a kiránduló hajókikötők is találhatók – a Tower Road sétánya pedig a félsziget északi oldalán fut végig.

Étkezés:

Il Fortizza: halétterem a sétány és a tenger között egy XIX. századi erődben kialakítvaTa'Kolina: 115 Tower Road, máltai specialitásokTaj Mahal: 122 The Strand, a Manoel szigettel szemben, eredeti indiai étteremGuy's Bar Plough'n Anchor: 1 Main street, többféle csapolt sör, régi korsógyűjtemény.


A Sliemával egybenőtt város, St. Julian's az éjszakai élet központja Máltán. Paceville negyedében egymással versengve sorakoznak az éttermek, bárok, kocsmák, zenés, táncos szórakozóhelyek. A máltai nyaraláskor elsősorban péntek és szombat este érdemes ellátogatni ide, ahol a fiatalok ezrével gyűlnek össze, hogy aztán a pubokba, discokba vegyüljenek, ám a kiszorult tömeg sem esik kétségbe, ők az utcán hömpölyögve érzik jól magukat egészen hajnalig. Ilyenkor néhány éjszakai buszjárat segíti a mulatozókat a közlekedésben.Vásárlás: Paceville, Bay Street Shopping Center, amely az ország legnagyobb bevásárlóközpontja, üzletekkel, vendéglőkkel, gyors éttermekkel.


A Szent Pál-öböl: A Vallettától 16 km-re eső széles öböl környékére összpontosul Málta idegenforgalmának jelentékeny része. Négy település tartozik az 5km hosszú üdülőövezethez, szorosan egymást követve: Qawra, Bugibba, St. Paul Bay, és Xemxija Bay. Nevét természetesen az itt 60-ban hajótörést szenvedett apostolról kapta, mely eseményre a belső öbölnél lévő Ghajn Rasul, azaz az Apostolok Kútja emlékeztet, ahol Pál megérintette a kezével azt a sziklát, melyből csodák csodájára lassan ivóvíz kezdett csordogálni a fáradt túlélőknek. A szolid homokos, sziklás stranddal bíró hosszú partszakaszt hangulatos sétány választja el a szállodák, éttermek, üzletek seregétől. Ha a tengeri fürdőzésre kevéssé is alkalmas a vidék, a vízisportok űzésére annál inkább, a vízimádók minden elképzelhető és szinte hihetetlen tengeri szórakozásra egyaránt bátran felkészülhetnek.

Étkezés:

Gillieru: halétterem a sétányon, a Wignacourt-torony melletti kis félszigeten, tészták, tradicionális máltai ételek a legszebb panorámájú helyen.Ta'Pawla: Bugibba, Tourist street a San Antonio Hotellel szemben, pinceétterem terasszal, tradicionális máltai ételekkel, esténként telt házzal, talán nem véletlenül.


A máltai képeslapok első számú fotótémája a bájos kis halászfalu, Marsaxlokk, ahol a kristálytiszta kék öbölben ringatózó kis tarka luzzuk százai mögött ad festői díszletet a sárgásbarna sziklafal, ahol a vidám színek mögött megbújó mogorva halászok foltozzák hálóikat, ahol a délelőtti bolhapiac forgataga, a reggeli halpiac illata, a kis éttermek, az apró házak teszik vonzóvá a kirándulást. Az utazási irodák prospektusai nem véletlenül csábítják ide a turistákat. Marsa = kikötő, xlokk = meleg szél.Bugibbával, Sliemával közvetlen autóbuszjárat köti össze.

Étkezés:

Carrubia étterem, pizzéria: a piac mellett a parton, ahol már 2.5 eurótól kapható könnyű saláta valamint halételek és persze az elmaradhatatlan változatos ízesítésű pizza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése