2009. február 24., kedd

Az egyiptomi arab bazár


Vásárlás az arab bazárokban...


Egyiptomban még a legkisebb városkában is biztosan belebotlunk a helyi bazárba, a szukba, ahol töményen belekóstolhatunk a keleti kereskedés hangos, ám mégis hangulatos világába, ahol a nyüzsgés, a színek, zajok kavalkádja, ráncos arcok, szenvedélyes mozdulatok várnak. Amennyiben váratlanul egy dzsinn teremne előttünk, cseppet se lepődjünk meg, ők is igen rámenősen kínálgatják áruikat. Nehéz ellenállni nekik. No, és a tárgyak, a minden képzeletet felülmúló tárgyak csillogása, suhogása, csilingelése, puhasága, ragyogása és kopottsága, frissessége és avíttsága, egzotikus bája és eredetisége, a mesterek ügyessége mind-mind egybeolvad ezeken az élettől telített helyeken.

A leghíresebb a kairói Khan el-Khalili bazár, végeláthatatlan sikátoraival, apró üzleteivel. Ezeken a helyeken a barátságos, derűs viselkedésünknek meg lesz a gyümölcse. Külön utcákat foglalnak el a különféle kézművesek, mint például az ötvösöké, ahol réz, arany, ezüsttárgyak milliói kápráztatják el a sétálókat. Luxorban készítik a legpompásabb alabástromszobrokat és tárgyakat, míg Asszuánban tudunk a legillatosabb parfümökhöz jutni.
Papiruszpréselő, alabástromőrlő és szőnyegszövő műhelyeket szerte az országban találhatunk, ahol mindenütt kialakítottak egy kis bemutató területet, melyben a látogatóknak szívesen megmutatják titkaikat is, nem minden cél nélkül. A papiruszsás belsejét vizezik, préselik, majd szárítják, igaz ma inkább banánlevélből készítik.

A bazárokban persze minden olcsóbb, a fafaragásoktól kezdve a rézvázákon és lámpákon át egészen a vízipipákig, a ruhaneműktől a bőráruig. Parfümök, fűszerek hihetetlen mennyiségei egészítik ki a korántsem teljes listát. A vízipipa tetejére finom dohányt tesznek, amelyen faszén izzik. A keletkező füst a tartályban lévő vízen keresztül áramlik, így akár egy óráig is eltarthat a szertartás. Eredeti ajándék lehet a kartus, egy hosszúkás gyűrű, mely készülhet aranyból, ezüstből, és hieroglif írással belevésethetjük nevünket, majd amulettként viselhetjük nyakláncunkon. Szintén valódi egyiptomi szuvenír a lótuszvirág parfüm, melyet már Kleopátra is használt tejfürdője után. A lótusz valaha a Napistent szimbolizálta, oszlopfőként láthatjuk viszont a műemlékeken.

Az alku külön tudomány. Az eladó jó esetben nevetve, rosszabb esetben erős mutogatás közepette, sűrű gyalázkodással vonja kétségbe a vevő elmeállapotát. Sértődések nélkül hallgatják a másik siránkozásait családjuk éhenhalásának közelgő veszélyeiről, miközben a bazáros hörögve esküszik a gyerekei életére, miszerint ez a portéka neki is kevesebbe van és csak azért adná el bagóért, mert megsajnálta őt. A végén csak megegyeznek, és barátsággal válnak el. Először a végső ár többszörösével rukkolnak ki, és kezdik a gyanútlan utazó „puhítását”. Soha ne mutassuk ki, hogy mindenképpen arra a holmira vágyunk, inkább unott arccal böngésszük a kínálatot, és csak úgy mellékesen érdeklődjünk az ár iránt, akár lassan tovább is állhatunk, ha neki megfelel az ár, úgyis utánunk jön majd.

A hipermodern bevásárlóközpontok sem hiányozhatnak Egyiptom üzleti palettájáról. Elsősorban a fővárosban épültek „európai” szupermarketek és luxusboltok, de az összes külföldiek által látogatott helyen bevásárolhatunk ilyen üzletekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése