2009. február 24., kedd

Egyiptomi istenségek



Egyiptom ókori istenei

: Napisten, a Nap szent korongjával a feje körül.
Amon-Ré: a fő államisten Thébában, az istenek királya, kezeiben az uralkodói pálca, korbács, és az ankh füles kereszt, az élet jelképe.
Széth: miután meggyilkolta testvérét Oziriszt, a bűn sötét istene lett.
Ozirisz: Amon-Ré fia és Egyiptom királya volt, de testvére Széth megölte és feldarabolt testét szétszórta a Nílusba. Felesége Ízisz feltámasztotta. Majd ő lett az alvilág ura, a halottak bírája.
Ízisz: Ozirisz testvére és felesége. Annak testrészeit mindig ott temette el, ahol megtalálta azokat, így ezeken a helyeken máig állnak Ozirisz templomai a folyó mentén.
Hórusz: Ozirisz és Ízisz fia, a fáraók az ő leszármazottai, Hathor férje. Sólyom alakban ábrázolták.
Anubisz: a halottak és a mumifikálás sakálfejű istene, fekete bőre szimbolizálja a Nílus termékeny iszapját. Egy másik Ozirisz mítosz szerint, annak testrészeit összeragasztotta, majd bebalzsamozta, megmentve és feltámasztva ezzel őt, majd lett a kisérője.
Ptah: Memphisz városának istene, emberfejű múmia képében, kezében jogarral.
Atum: Napisten Heliopoliszban, fején a vöröslő napkoronggal.
Thot: a bölcsesség és tudományok istene. Azért jött a Földre, hogy megtanítsa az embereket a tudományokra. Íbisz vagy pávián alakban ábrázolták.
Hathor: az „ég úrnője”, a szerelem és szépség tehénfejű istennője. Részt vett a Széth és Hórusz közti háborúban az utóbbi oldalán, ám az nem ismerte fel őt, és letépte királyi hajékét, ezért Thot helyette tehénszarvakat adott neki. Hórusz felesége.
Szobek: Kom-Ombo és a kiáradt Nílus krokodilfejű istene.
Hnum: a termékenység kosfejű istene Elephantiné szigetén.
Hapi: a termékeny Nílus, az áradás istene.
Maat: az igazságosság istennője. Ő mérte meg az elhunytak tisztességét, hogy beléphetnek e a holtak birodalmába.
Bes: kövérkés, szakállas törpe képében jelenik meg a gyermekszületés, az otthon, a humor, a dal és tánc istene. Mindig szemből ábrázolták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése