2011. február 17., csütörtök

Rosslyn

   


   Nem messze a skót Edinburgh királyi városától áll egy varázslatos középkori épület, a Rosslyn-kápolna, ahol közelebb kerülhetünk mennyhez és pokolhoz, mint bárhol másutt a világon. A spiritizmus e bástyája őrzi a Templomos lovagok rendjének titokzatos múltját, és talán kincsét is. Már a korai időktől fogva energiaközpontnak és lelki fókusznak tekintették. Misztikus hírneve a bőséges és változatos faragványaiban, illetve a hozzá kapcsolódó mítoszok, legendák erejében rejlik. Eredetéről, jelentőségéről számtalan mendemonda kering, a sejtelmes építmény rászolgált a világhírre, minden pillanat meglepetést tartogat a látogató számára.
   Eredetileg az egész szentélyt a jeruzsálemi Templom mintájára kívánták felépíteni. A legenda szerint Salamon templomának romjait a Templomos lovagok ásták ki, de nem tudták, hogyan nézhetett ki eredetiben, mindössze az ép nyugati fal egy részét találták meg, és azt mintázva építették meg Rosslynt. Felszentelése óta szóbeszéd tárgya a lovagok elrejtett kincse, amelyet a kápolna rejthet magában. 
    A kápolna kőpadlója alatt húzódó kripta a Sinclair család temetkezési helyéül szolgált, skót lovagok nemzedékei nyugszanak itt, ám a felbontását nem engedélyezik az imahely megóvása érdekében. Ez a tény csak tovább növeli a hely misztériumát. Többek között ebbe az eldugott sírhelybe képzelik Jézus mumifikált fejét, a templomosok kincsét, köztük a Szent Grált, a frigyládát, valamint az eredeti skót koronaékszereket. Az összeesküvés-elméletek hívei világtitkok elkendőzésére találtak itt vélt, vagy valós bizonyítékokat, míg mások az örök nőiesség tiszteletét látják az épület harmonikus konstrukciójában. Rosslyn igen bőkezű az ezoterikus segítségért fohászkodók hívőknek, maga a dalai láma is spirituális élményről beszélt látogatását követően. A buddhista tanok pedig állítják, hogy a szentély fontos szerepet fog játszani a világbéke megteremtésében. Úgy legyen!
   A 21. századi „da Vinci kód” láz betört a szentélybe, a rajongók lassan tönkreteszik a kápolnát,felújítása folyamatosnak mondható.
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése