2009. február 24., kedd

Az egyiptomi arab konyha


Egyiptom a keleties arab konyha minden egzotikumát kínálja, törökös behatással. A könnyű reggelit délután bőséges ebéd követi, majd a vacsorát késő este fogyasztják, akár otthon, akár vendéglőben.
A mohamedán vallás tiltja a sertéshús és a szeszes ital élvezetét.
Miután a hús anyagi okból nehezen elérhető a legtöbb helybélinek, ezért a vegetáriánus étkezés specialistájává váltak. Ha semmi helyi eledelt sem kívánunk enni az itt töltött napok alatt, a két fő fogást, a fuult és a taamijját ne mulasszuk el megkóstolni valamelyik vendéglőben, esetleg az utcán.

A fuul barna babból, hosszú főzési idővel készülő sűrű kása, melyet szezám vagy más mártással, fűszerekkel, olívaolajjal ízesítenek. Ezt az alapot aztán vegyítik zöldségekkel, tojással kívánság szerint. Mindenütt olcsón árulják egy arab lepény kíséretében.
A taamijja szintén babból, lisztből, zöldségekből összekevert, majd megdarált és húsgombócokká formált ropogósra sült gombócokat takar, melyet rizzsel tálalnak.
A mezzé változatos hideg előételek, mártások, krémek együttese.
A kebab a legkedveltebb húsétel, roston sült borjúhús, a kufta pedig grillezett bárány vagy marhahús tekercsek. A szárnyasok közül a csirke és a galamb a legkelendőbb.
A shawrima megegyezik az itthon is ismert gyrossal.
A baklava egy mézes, diós tészta, a mahallabijja pedig rizspudingos desszert.
A legjobb leves a zöldséges molokijja.
Az egyiptomiak jó része angol mintára délután teázik. A fekete tea a shai, amit édesen isznak. A fekete kávé az ahva maszbut. Olcsó, hideg narancslé mindenfelé kapható.
Az alkoholos italok közül saját készítésű a Stella és a Szakkara sör, és a Gianaclis szőlőborok. A görög ouzóhoz hasonló a zibib nevezetű ánizspárlat.

Az éttermekben gyakran 5-10% illetéket valamint adót is felszámolhatnak számlánkhoz.

Végezetül három végtelenül egyszerű egyiptomi recept:
Fuul: főtt fuulbabot zúzzunk össze, tegyük serpenyőbe, mikor felforrósodott adjunk hozzá annyi olívaolajat, amennyit felvesz, citromlével, sóval, borssal fűszerezzük. A tányérra egy piramist formázunk a kész ételből, ízlés szerint főtt tojással tálaljuk. Hús mellé, de önálló ételként fokhagymás pirítóssal is fogyasztható.

Káposzta-saláta: keverjünk össze krémes állagúra majonézt tejfellel, citromlével, puha fűszervajjal, kis cukorral, borral vagy borecettel. Fehér és vörös káposztát, sárgarépát, kevés zellert daraboljunk fel vékony csíkokra, esetleg reszeljük le, keverjük össze, majd öntsük rá a krémet, végül olívabogyó szeletekkel díszítsük, és szórjuk meg vágott petrezselyemmel.

Hibiszkusz-tea: a hibiszkuszvirág száraz szirmait hideg vízben áztassuk 1-2 óráig, aztán forraljuk fel. Ezután szűrjük le, majd az egész műveletet addig ismételgetjük, míg a szűrt lé el nem veszti vöröses árnyalatát. Ekkor a szirmokra már nincs szükségünk többé, az átszűrt teát forrón tálaljuk, mézzel ízesítve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése