2009. február 26., csütörtök

Kis szicíliai körutazás


A rövid ismertetőben csak a legfontosabb látnivalókat említeném, melyeket semmiképp se hadjunk ki szicíliai nyaralásunk alatt.

Siracusa a keleti part egykori történelmi, kereskedelmi, kulturális központja, az egész sziget legtöményebben elhelyezkedő műemlékei és egyéb látnivalói, átívelnek az időn, az ókortól napjainkig. Neve „mocsarat” jelent, melynek mára híre-hamva sem maradt.Siracusa három jól elkülönült részre tagozódik. Óvárosát csupán kis hidak kötik össze a szárazfölddel, az Újváros a vasút mellett fekszik, szélén az ultramodern Könnyes Boldogasszony templommal, míg észak-nyugaton a görög és rómaiak által hátrahagyott műemlékek találhatók a terjedelmes archeológiai park részeként (Neapolis).


Agrigento a hegyek és a közeli tenger közé ékelődött a nyugat felé terjeszkedő gelai telepesek által alapított város, akik i. e. 581-ben Akragasz-nak nevezték el. A középkori városrész 230m magas dombjáról jól láthatók a tenger felé eső antik templomok, épületek sziluettjei, a széles kőerdő még romjaiban is lenyűgözően hat a forrón szitáló nap „giccsesen” narancssárgás fényében, markáns kontraszthatást idézve elő modernebb környezetével. Agrigento görög szentélyei nem pusztán Szicília, hanem egész Görögország legnagyobb ilyen jellegű épületegyüttese volt, az ókori Athénnal vetekedve. A Templomok Völgye, mely egy kisebb fennsíkon található, az antik görög városépítészet legkitűnőbb példája, a Világörökség része.


Palermótól 8km-re délre Monreale fölé magasodik, jelképesen Szicília fölé emelkedik a normann katedrális, melyben az arab, a normann és a bizánci elemek olyan szintézise jött létre az afrikai építők, a névtelen görög mozaikkészítők és az itáliai kőfaragók munkájából, melynek édes gyümölcseit mi is learathatjuk, jut belőle bőven mindenkinek. Éppen ellentéte a palermói dómnak, a puritán külsőt páratlan bizánci mutatvány váltja fel, ha belépünk, mintha aranyeső zuhanna nyakunkba, mézsárgán csillognak a falak. A palermói Piazza Indipendenza állomásával sűrű autóbuszjárat köti össze, válasszuk a 389-es buszt, bár a főszezonban túlzsúfoltak. A turista irodák mindegyike szervez legalább félnapos kirándulást a híres templomhoz, persze jóval költségesebb, mint tömegközlekedéssel utazni.


Palermótól 75km keletre fekszik Szicília egyik legnépszerűbb üdülőtelepülése és turistavárosa, Cefalu (a képen). Neve „hegyfok”, pontos meghatározása a varázslatos valóságnak. Óvárosa a halászkikötő és a jellegzetes, magas sziklaszirt közé ékelődik, arabos házai, kellemes szűk sétálóutcái fel-, lebukdácsolnak a hegy alatt, apró üzletei megannyi meglepetést tartogatnak, központja a katedrális előtti kis terecske és a hozzá vezető Corso Ruggero. Isten bizonyosan jókedvében teremtette e bájos világot, rengeteg kápolna, szentély tiszteleg ezért előtte.


A Lipari-szigetek, Szicília legszebb természeti jelenségeivel megáldott szigetcsoport Milazzótól északra, gyémántkőként fekszik a mélykék tenger hullámai között, mintha jóságos óriások örömkönnyei lennének. A hét vulkáni sziget, azaz a „Hét Nővér” azonban a Föld tüzéből keletkezett, nevük: Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Panarea, Alicudi és Filicudi. A meglepetések földjén mint amilyen Szicília, mindenképpen Lipari az igazgyöngy.

Messina és Catania között félúton a 398m magas Monte Tauro 200m-es sziklateraszán létesült Szicília ékszerdobozának vitathatatlanul legcsillogóbb gyöngyszeme, Taormina, amelyhez szorosan kapcsolódik a tengerpart sziklás strandja, egy kis elbűvölő szigettel. Ha magunk elé képzeljük Csontváry festményeit Taormináról, rövid időutazást tehetünk a XIX. századba, amikor még csupán a koronás fők látogatták a minden szempontból kellemes vidéket, a pazar villákat felvonultató kisvárost. Taormina a tenger felett szinte lebeg a sziklaszirten, az ember valósággal átlényegül rövid itt tartózkodásakor, mely mindannak az összegzése, amit a szigeten láthat külön-külön az utazó, ráadásul a cseppet sem félelmetes, olykor hósipkás Etna nyújt pompás díszletet a fényes színpadnak, ahol a vulkán mögé hanyatló nap látványa, a könnyű szél fodrozta acélkék hullámok morajlása, az ízletes kardhal vagy éppen a testes taorminai vörösbor kóstolása bódítja el az utazót. Talán nem véletlenül fejezzük itt be körutunkat, hiszen minden jó, ha a vége jó.
Összefoglalva, remélem, a leírt szicília nyaralás adatok segítséget nyújtanak önnek a jövőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése